Wynvlieg Vol 170

Vol 170: 2023 hier gaat ons…(weer!)

Daar is darem net mooi niks soos ‘n mooi nuwe, skoon blaadjie om om te slaan of ‘n nuwe vooruitsig op die horison nie.

Alles so mooi, blink skoon en vol potensiaal. Vir die van julle wat soos ek ‘n oggend mens is en streef daarna om ook by die PRACTICAL STEPS YOU CAN TAKE TO BE PART OF THE 5AM CLUB aan te sluit, sal weet die oggendstond het verseker goud in die mond. Maar meer as dit, as ek in die oggend douvoordag gym toe ry, is daar so ‘n ligtheid wat my omvou en ‘n fladdering in my hart. Die potensiaal van ‘n nog ‘n dag om my doel hier op aarde te vervul…wat dit ook ál mag wees op daardie spesifieke dag. Dis seker al die vars lug of die vooruitsig van die Dopamine wat deur my are gaan vloei. (Ja dis regtig ‘n ding!) #anewyearanewme

Ek het bietjie gaan rondkrap – as jy meer oor die geskiedenis van Nuwejaarsvoornemens wil weet, lees bietjie hier…Why do we make new year’s resolutions?

Of dalk is jy soos ek effe skepties oor die hele storie, want laat ons nou maar eerlik met mekaar wees, die meeste val maar vinnig van die bus af. Wat ek wel van die hele idee hou, is mooi vasgevat in hierdie artikel ~ 4 Reasons To Make New Year’s Resolutions (Even If You Don’t Keep Them). Al hou ons nie by al ons ambisieuse voornemens nie, is daar darem ‘n poging, daar is hoop en ook ‘n betrokkenheid van een of ander aard aan die gang. Boonop die wil om verantwoordelikheid te vat en dinge te verbeter. Dalkies ook net so ‘n bietjie inspirasie vir ‘n nuwe begin. 


Dit alleen is kos vir my siel! #anewyearanewme

So wat doen ons nou met 2023?

‘n Nuwe sikspens. ‘n Nuwe begin. En aarde tog ek vermoed ons is almal desperaat vir dinge om net beter te raak. Ek verkies om soos ‘n volstruis te wees, kop goed in die sand weggesteek. As ek net moontlik ‘n sweempie van negatiewe nuus in die oog kry, kyk ek ander pad, sit die radio af, of jaag deur ‘n nuusberig. Ek weier! Ek gaan oor optimisties probeer bly! Verlede jaar het ek genoeg van my eie drama geskep.

Ek het reeds ‘n vinnige inskrywing gedoen verlede week op my blad, maar nou maak ek dinge meer offisieel. Die lysie groei ~ ek reken as ek genoeg voornemens het, het ek dalk ‘n 20% kans op sukses😝. #anewyearanewme

Heel bo aan die lys!

Les wat ek myself probeer leer is dit…’n mens kan g’n niks nuuts leer van jouself of ander as jy praat i.p.v. luister nie!

Dit is uit die aard van die saak nie nuwe nuus vir enige van ons nie. Maar om ordentlik na ‘n ander te kan luister, hetsy by die werk, in jou eie huis, of net die mense met wie jy poog om ‘n verhouding van een of ander aard aan te knoop, is van onskatbare waarde. 

Active Listening is nie juis iets wat my geliefde man mee goed is nie. Op geen vlak nie🤪 . Maar syne is vermoedelik net bloot nie aandag gee nie. Dit maak my natuurlik rooiwarm en effe bitsig as ek voel of alles ‘n duisend maal moet herhaal. Voel vir my soos disrespek, of dalk praat ek net so baie dat niemand in my huis meer luister nie😆. 

Maar om GEHOOR te word, is seker een van die wonderlikste ervarings in enige omstandigheid THE IMPORTANCE OF BEING HEARD, beteken ons het waarde in ‘n ander se oë, ons opinies tel. 

So hoekom sukkel ek dan so om te luister? Regtig te luister en nie onmiddellik te wil omskakel in óf die probleem oplosser óf die aanvaller nie? Ek vermoed wat in my kop aangaan, is dat een of meer van hierdie Five Reasons We Talk “At” Each Other And How To Listen by my posvat. Ek is maar een van daai wat al lank vooruit in my kop die emosies lees, die geskiedenis in ag neem en dan moet ek mos my man staan. Of ek moet wys hoe flink ek van begrip is, of ek moet net seker wees ek word nie ingedoen nie.

Hoe blêddie tragies is dit nie? So DIE JAAR, gaan ek probeer luister. Ek gaan daardie stemmetjie wat my aanhits om so gou moontlik my opinie te lig, se mond toeplak en dan eers so rukkie wag voor ek my ou wonderlike stemmetjie laat hoor. #anewyearanewme

En dan volg..nommer twee!

Hierdie geloof waarmee ons rondloop dat daar mense is wie se lewens net so duskant perfek is, of dat hulle selfs die balans vervolmaak het;  of bloot net met die goeie gene poel geslaan is, is pure bog!

As iemand nie een of ander vreemde streep het nie, glo my vry, dan ken jy hulle net nog nie goed genoeg nie.

 #anewyearanewme
#anewyearanewme

Ek het hierdie stukkie so verfrissend gevind ~ Note To Self: No One Is Perfect. Dis nou ‘n goeie voorneme om te hê, plak ‘n nota op jou rekenaar, voor jou kop, op jou foon se skerm…nota aan jouself: Niemand is perfek nie. Ons is maar almal effe vreemd. Party steek dit net beter weg as ander. 

Almal se liggame kom in verskillende vorms. My lekker uitgerysde boude en breë heupe sal darem die vet van die organe weghou. 🤪. My lewenstyl is net wat ek nodig het en oorgenoeg vir my. Daar is geen rede op aarde hoekom ek vir die res van my lewe dieselfde beroep gaan en moet beoefen nie. Daar is altyd opsies, hoe donners vreesaanjaend dit ook al mag voel. Almal van ons groei en vorder op ons eie tyd. Ek het hierdie dure les geleer met my eie kind. Ons wil mos altyd hê hulle moet tog net voor in die pak hardloop. Probeer desperaat om hulle so gou moontlik op die suksesleer te kry. Maar almal leer en vorder teen hulle eie spoed! 

Maar ek dink die MEES belangrike voorneme wat ek hierdie jaar het, is om my vreemdgeit ten volle uit te leef. Om nie daarvoor verskoning te maak nie. Of dit te probeer verander nie. Meestal sal mense sê ek maak nie juis ‘n moordkuil van my hart nie. Ek is maar reguit en het nog altyd my eie vreemdgeit omarm. 

MAAR ‘N MENS MOET ALTYD versigtig wees om jouself te veel op die skouer te klop. Ek wil ophou wakker lê of stront om en om in my kop laat maal, omdat ek tog weer té emosioneel reageer het. Of omdat ek my sê met passie gesê het. 

Basta daarmee, om vreemd te wees is in my opinie ieg baie meer opwindende as om perfek te wees. #anewyearanewme

Derde een….stap daai monster tegemoet

Alle perskes, die een gaan bietjie waagmoed van ons almal verg. Altyd maklik om raad uit te deel, tot jy self in die bootjie is. Totdat jy self die hartseer, die pyn, jou vrese in die oë moet kyk. 

Ons kan maar voorgee soveel ons wil, maar ons almal het vrese van een of ander aard.  Sodra daai monster voor ons kom staan, is daar ‘n hele gedoente aan die gang in ons breine en liggame. What Happens in the Brain When We Feel Fear bied ‘n fassinerende blik op hoe die brein werk. Dis alles maar konteks. En ons “dink” brein wat vir die “emosionele” een die boodskap stuur ~ of daar is gevaar op die horison, of dis bloot iets van verbygaande aard.

Hier is die interessante deel ~ wat ook al ons antwoord op die groot monster voor ons is, die een ding wat daardie reaksies in gemeen het is…tadaaaaa beheer. As ons buite beheer voel van die situasie sal daai monsters ons die hase pad laat kies. 

Gaan lees ‘n bietjie oor The power of subtle impressions (samskaara theory) ~ die Indiese(of sal ons sê Jogi teorie) oor hoe ons onopgeloste ervarings in ons verlede met ons saamdra. Tensy ons hierdie ervarings ten volle kan verwerk, of dan daardeur werk, het dit ‘n impak op ons wese en ons gedrag vir die res van ons lewe. Tot ons as’t ware vrede daarmee kan maak. 

 #anewyearanewme

In kort beteken dit ons dra al hierdie bagasie met ons saam. Dit verhinder ons weer om ten volle in die oomblik te leef. Ten volle situasies te kan hanteer en nie bloot die hase pad wil kies of soos ‘n wafferse bokser of politikus in die kryt te wil klim nie. #anewyearanewme

Genoeg vir nou

Ek het ‘n vermoede ek het julle nou genoeg stof tot nadenke gegun. Voor dinge nou regte te swaar en donker raak, kom ons vat ‘n breek. 

Daar sal ‘n opvolg wees, my lys is lank! 😝 #anewyearanewme

Laat van jou hoor asb, waarheen is jy oppad? Skryf sommer vir my en stuur aan vryheid@wynvlieg.com . Jy kan ook ‘n boodskap los op www.wynvlieg.com.

2 thoughts on “Vol 170: 2023 hier gaat ons…(weer!)”

  1. op die oomblik is ek stil, want my kop raas te veel. dis ook iemand anders se aanhaling maar n raak beskrywing op die oomblik!
    dankie, het jou skrywe vreeslik geniet!! punte wat ek nog altyd mee saamstem, net mooi verwoord. mag jy n fantastiese 2023 he!🥰

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *